Fair kommunikation, eller ’fair speak’, hvis det skal siges lidt mere mundret og internationalt – hvad der det egentlig? Det er der ingen, der har taget universelt patent på, og nok godt det samme. Det har FairSpeak-gruppen heller ikke, men vi har i en årrække stillet skarp på områder, hvor meningerne brydes om, hvad der er fair snak og hvad der er vildledning eller ligefrem manipulation.
Det gælder eksempelvis fair forbrugerkommunikation via produktnavngivning, emballager og mærkningsordninger, bæredygtig promovering af turisme i europæiske udkantsområder og brug af datavisualisering til at tydeliggøre eller fordreje kommercielle, politiske eller andre budskaber.
Problematikken har dog også mange andre facetter, i de seneste år sat på spidsen af betegnelser som greenwashing, sportswashing, fake news, digitale ’bobler’ og ekkokamre, og en tiltagende erkendelse af gråzonen mellem folkeoplysning, interessevaretagelse, spin og ’dark nudging’ samt balancegangen mellem nyttiggørelse og misbrug af nye kommunikationsteknologier baseret på algoritmer og kunstig intelligens.
En gennemgående udfordring er, at problematikken er kompleks og involverer både lovgivningsmæssige og etiske aspekter, menneskers (i nogle henseender begrænsede) evne til at manøvrere i kompleks viden og ofte modstridende følelser og holdninger, samt den indvirkning, som stadig mere raffinerede mix af ord, tekst, tal, billeder, farver, former og umiddelbare oplevelser har på disse processer. Udfordringen bliver ikke mindre af, at den relevante ekspertise på disse områder – som faktisk findes – har det med at forskanse sig i lukkede ”siloer”, hvis beboere ikke altid taler så meget sammen.
FairSpeak har ingen ambitioner om at give det endegyldigt svar på, hvad fair kommunikation er i alle de nævnte o.a. sammenhænge. Derimod er ambitionen at bidrage til at skabe et mere nuanceret vidensgrundlag og nye former for empirisk evidens, der kan kvalificere de umiddelbare aktørers diskussion og håndtering af disse spørgsmål (politikere, virksomheder, NGOer, myndigheder, menige borgere).
Gruppens medlemmer repræsenterer tilsammen flere af de nævnte centrale forskningsområder, som er blevet bragt sammen i forfølgelsen af fælles mål og understøttet af CBS' mangeårige tradition for at fremme tværfaglighed i mødet med presserende samfundsudfordringer. Planen er at udnytte dette momentum yderligere i de kommende år, både på forskningssiden og mhp. uddannelsesudvikling, herunder den planlagte kandidatuddannelse i bæredygtighed, hvor fair kommunikation er en nødvendig præmis for alt det andet.